Travkongene til Momarken

Skrevet av Even Elvenes,  08.03.2012
Artikkelbilde
Tidenes beste kaldblodstraver, Jærvøfaks, gjester Momarken under Unionskampen lørdag 17.mars! Foto: Hesteguiden.com.

Verdens raskeste kaldblodshest kommer til Norge, til Momarken Travbane lørdag 17. mars, og skal fargelegge Unionskampen sammen med Moe Odin, nå abdisert fra kongetronen her til lands.

Järvsöfaks og Jan-Olov Persson inntar banen i Indre Østfold som master i to av løpene som skal kjøres. Hingsten bedriver i dag avl, men lever meget godt på sine tidligere meritter. Ikke minst fordi hesten fortsatt står som verdens raskeste kaldblodstraver, det etter en spektakulær innsats.
Året var 2005. Det var godt og varmt på Gävle Travbane beliggende på den svenske østkysten. Et rekordstort publikum fulgte nøye med. I dagene før travstevnet skulle ta til hadde Gävles banemannskap arbeidet mer enn flittig med å legge alt til rette – det for Järvsöfaks.
Også værgudene var med arrangøren denne julikvelden. Godt opp mot 25 varmegrader og stemningen var elektrisk.


Irritert på Spikeld
- Gävle sportssjef hadde ringt i håp om å kunne sette opp et slikt rekordforsøk allerede måneder før. Jeg var mer enn villig i å prøve. I bakhodet svevde irritasjon over at norske Spikeld var førstemann under drømmegrensen 1.20.0 innen rasen. Om alt klaffet kunne Järvsöfaks springe enda fortere.
Jan-Olof Persson forteller.
Da startbilen slapp feltet i løp 8 på Gävle mandag 12. juli stakk svenske Järvsöfaks til tet i et vanvittig tempo.
- Jeg gamblet med hingsten den dagen. Ved å bruke ekstremt lette sko fantes det en fare for at galoppen kunne dukke opp. Men Järvsöfaks fungerte optimalt. I sisterunden kjørte jeg alt det kunne gå.


Persson lar minnene fare.
Ekvipasjen fra Hudiksvall forlot konkurrentene i et forrykende tempo. Klokkene viste en åpning i 1.18-fart. 1000 meters passeringen gikk etter 1.17.7. Inn mot mål handlet det kun om hesten og kusken. Kampen mot klokka ble vunnet.
- Jeg får frysninger ennå. Da speakeren opplyste om ny verdensrekord, tiden ble 1.17.9, følte jeg stolthet og en stor lettelse, avrunder Jan-Olof Persson.

Travets ambassadør
I etterkant av at Järvsöfaks takket av som løpshest ble hingsten utnevnt som travets ambassadør i Sverige, hvilket er en foranledning til lørdagens opptreden på Momarken.
- Momarkens avdøde sportssjef Leif Kjøniksen var på meg mang en gang for å få Järvsöfaks til nettopp Momarken den gang han var med i løp. Dessverre klaffet det ikke. Men på lørdag skal jeg vise fram en stolt hest kan jeg love. Både for sulky, og med rytter i sadel, smiler Persson begeistret.


Vi gleder oss stort til gjensynet med Moe Odin! Foto: Hesteguiden.com.

Moe Odin
Den norske kaldblodskjempen Moe Odin skal trave ved Järvsöfaks sin side under Unionskampen. Tenke seg, hingsten rakk å vinne hele 92 løp og tjente inn over 10 millioner kroner i sin karriere, som tok slutt i desember i fjor. Et annet faktum vedrørende den uhyre vakre hesten er alle seierne som er tatt på Momarken under åras løp. Tenke seg, Moe Odin har vunnet Østfoldpokalen hele fem ganger.
- Moe Odin trener fortsatt, men ikke like hardt som tidligere. Han er blid og glad. Jeg setter meget stor pris på at Momarken har fått til dette arrangementet. Masterrollen til Moe Odin er en stor anerkjennelse og en verdifull invitasjon.
Tor Martin Moe, deleier og trener, kommer fra Sundebru ved grensen mellom Telemark og Aust-Agder.
- Jeg har forresten starthest i Østfoldpokalen lørdag. Moe Brage er i form og er klar for å gjøre sitt beste, avrunder Tor Martin Moe.

Av Even Elvenes
Equus Informasjon og Media