Østfold-festival 2013

Skrevet av KE/ekn,  06.07.2012
Artikkelbilde
Styringsgruppa, fra v. Ida Marie Ruud (Østfold landbruksselskap), Kjeld Henning Sandem (Momarken travbane), Erik Unaas (Eidsberg kommune), Knut Ekhaugen (Momarken travbane) og Grete Elgetun (Reiseliv Indre Østfold)foto:Inger Lund

PRESSEMELDING 5. juli 2011
Klart for ny stor

Østfold-festival
Neste år, om nøyaktig 365 dager i dag, får Østfold et nytt, stort festivalarrangement. Stedet blir Momarken Travbane, sentralt ved E18, midt i fylket, der PÅ LANDET lanseres.

Det er tre grunnpilarer i dette konseptet:

  • utstillere,
  • underholdning og
  • sommertrav.

Momarken Rikstoto har tre viktige og nødvendige samarbeidspartnere i dette prosjektet: Østfold Landbruksselskap, Reiseliv Indre Østfold og Eidsberg kommune. De fire partnerne har ambisjon om å samle mellom 10 og 15 000 nye besøkende til Indre Østfold helgen 6. og 7. juli 2013.

Utstillere skal ha forankring i lokal mat, håndverk, reiseliv, kultur, dyr og «livet på landet».

Underholdningen skal også avspeile «livet på landet» og ha lokale teater- og sanggrupper som innslag, og «Stubbefolket» vil få sin egen landsby. På Landet vil gå over to dager med trav begge dager: V75 lørdag og det planlegges løp også søndag.

Stort område
Hele Travbanens område, samt markedsplassen, tilhørende Østfold Landbruksselskap, vil bli tatt i bruk under arrangementet. Det vil være både innen- og utendørs utstillerplasser og underholdningstilbud. Areal er det nok av – banen og området rundt er på mer enn 150 mål.

Mye av idegrunnlaget er hentet fra På Landet som Axevalla Travbane utenfor Skara i Sverige, i samarbeid med Hushållningssällskapet, arrangerte for andre gang for en måneds tid siden.

http://www.palandetfestival.se/

 - Vi har dialog med disse og muligens vil vi inngå et formalisert samarbeide, sier Knut Ekhaugen, daglig leder i Momarken travselskap AS.

 Unik historie
Momarken har lange tradisjoner som markedsplass, faktisk tilbake til middelalderen. Plassen har en spennende historie, og har blitt brukt som treningsarena for kavaleri og infanteri, dyrskue, travbane og krigsfangeleir under 2. verdenskrig. I På Landet skal publikum få oppleve deler av denne unike historien og de lange tradisjonene på Momarken, koblet sammen med aktiviteter fra både fortid og nåtid fra det mangfoldige livet på landet.

Momarkedet har også gått her i 63 år, men flyttes fra kommende høst til Høytorp Fort, en drøy kilometer lengre unna. Momarkedet og På Landet har to forskjellige konsept, men vil begge underbygge den sentrale aktivitets- og underholdningstilbudet i Indre Østfold.

Som ligger sentralt til - 45 minutters kjøring fra Oslo, 1.45 fra Karlstad og godt under en time fra de øvrige Østfoldbyene. Her er det mange opplevelser i nærheten som kan kombineres med På Landet – eksempelvis Opplevelsessenteret Østfoldbadet i Askim, Haldenkanalen og Høytorp Fort, landets største innenlandsfestning, som faktisk er nærmeste nabo.

Momarken Travmuseum inne på området får selvsagt en viktig plass og viser travsportens historie med hovedvekt på Østfold.

Sikter inn på barnefamilier
Dette bare viser målsettingen om å gi et opplevelsestilbud til barnefamilier i hele Stor-Oslo, Østfold og Värmland og vi har ambisjoner om å nå målgrupper langt utenfor travets rekker. – Vi tror mange vil legge deler inn dette som et feriemål, men vi tror også mange i lokalbefolkningen kommer til å utsette sin ferietur til etter PÅ LANDET, sier ordfører Erik Unaas, som er med på mange prosjekt som vil gjør regionen mer attraktiv sommerstid.

Nærmere opplysninger:
Momarken Toto AS: daglig leder Knut Ekhaugen, tlf. 928 43 212 - www.momarken.no

Reiseliv Indre Østfold Reiseliv: Reiselivskoordinator Grete Flæsen Elgetun, tlf.951 55 551 – www.visitindre.no

Østfold Landbruksselskap: Prosjektleder Ida Marie Ruud, tlf. 975 11 992 - http://www.ostfoldlandbruk.no

Eidsberg kommune: ordfører Erik Unaas, tlf. 900 25 953 – www.eidsberg.kommune.no