Min hest: Rådimtroll

Skrevet av RE,  11.12.2011
Artikkelbilde
23 år gammel er det ingen overdrivelse å si at Rådimtroll holder seg godt! Foto: Privat.

At travere er anvendelige hester kan Grete Nedberg skrive under på. Rådimtroll har hjulpet henne med revmatismeplager i 16 år.

Min hest: Rådimtroll                                                     
Kaldblodstraver etter Trons Trollmin og Borisjenta
Født: 21-5 1989  
Særtrekk: Stor, flott, kraftig, snill, sterk psyke og stødig på alle måter.

Hest mot revmatisme
- Rådimtroll (Rådim til daglig) fant jeg på Drammen travbane en dag i 1996 hvor han skulle fly løp. På det tidspunktet var jeg allerede en godt voksen dame, og hadde fått store problemer med muskler og ledd (revmatisme). Jeg hadde innen da prøvd ridningen en liten stund. Da dette hjalp, ville jeg kjøpe min egen hest for å kunne bruke den når og hvor lenge jeg ville.

Laget stall i garasjen
- Jeg fant etter en stund Rådim. En stor og kraftig muskelbunt som ennå fløy på banen og spiste fire kilo med havre hver dag. Hjelp! Jeg var relativt uerfaren og svak i armer og bein og godt voksen. Men jeg dro nå å prøvde ham. En STOR og flott mørk hest som det bare var nydelig å ri på. 15.mars 1996 hev jeg ut bilen fra garasjen, lagde stall til ham og han blei kjøpt og kom hit.

Forholdene lagt til rette
- Jeg eier en liten gård så ute og inne blei forholdene lagt til rette for å ha egen hest. Han var jo utrolig sterk og han ville prøve meg ut når jeg rei på ham. Han var vant til og bli holdt igjen før oppløpet, noe jeg skulle få merke. Etter hvert forstod han at han ikke blei kvitt meg, og godtok meg. Dette skulle bli starten på snart 16 år med verdens beste støttehest for 2- og 4- beinte i området her. Han går nå snart over i sitt 23. år.

Terapihest
- Jeg begynte å utdanne meg en del innen hest etter hans ankomst her, for å lære om hest og lære ham noe annet enn travbanen.Han skulle jo være terapihest for meg. Han var lettlært, så vi sto på begge to. Vi utviklet oss sammen. Ingen andre enn jeg rei på ham. Han var jo min. Dette førte til at han hadde det stabilt og godtok alt jeg fant på. Han er roligheten selv, med mindre det er ei brunstig lekker hoppe i nærheten! Det er Mye hingst i ham enda.

Til å stole på
-
Han har blitt brukt som støttehest til nervøse hester, unghester, nybegynnere, løse hester, ridning med en håndhest, til og med en liten hund som satt foran meg på nakken hans på bytur o.s.v. I grunnen det meste. Der har han vært fjellstø. På beite har han vært en ærlig og rettferdig og rolig lederhest, som alltid villle ha det rolig i flokken .For noen år siden, brakk jeg ryggen i en rideulykke med en annen hest. Millimeterne var på min side, men frykten for å falle av hest har blitt sittende siden. Rådim var den som hjalp meg tilbake igjen. Han er super. Aldri har han bukka eller noen form for farlig atferd. En hest til å stole på.

Ris uten bitt
-
For to år siden slutta jeg å  ri ham med bitt i munnen. For at han skulle ha det best mulig den stunden han har igjen, så har bare ridd med hack på slakke tøyler siden. Slakke tøyler har jeg ridd på i mange år. Jeg har alltid vært utrolig glad i ham. Dette er den beste hesten jeg kunne tenke meg. Til tross for at han ikke har  gjort det så bra på travbanen, så har han gjort en fantastisk jobb siden. Han runder snart 23 år og tanken på å miste ham er forferdelig for meg og mange andre. Men den dagen kommer. Han har vært den trofaste, trygge klippen i mitt liv som det kommer til å bli tøft og miste.

- I dag er han slik som på bildet, men begynner å få noen alderdomstegn.

Med hilsen Grete Nedberg