Oaks-historien

Skrevet av Richard Ekhaugen,  26.09.2012
Artikkelbilde
Daglig leder Knut Ekhaugen forteller om et "stjålet" konsept i denne ukes leder. Foto: Hesteguiden.com.

Daglig leder Knut Ekhaugen forteller i denne ukes leder om opprinnelsen til Oaks-løpene slik vi kjenner dem i dag.

OAKS
Oaks-løpene er ”stjålet” fra galoppsporten, hvor Oaks er forbeholdt 3-årige hopper. Det opprinnelige Oaks-løpet er Epsom Oaks, ridd på Epsom Downs i Surrey i England. Senere ble Oaks kopiert i flere land, bl.a. i USA med Kentucky Oaks i Louisville og i Italia med Oaks d’Italia på San Siro, Milano. Oaks-løpenes historie er faktisk eldre enn en annen klassiker i både galopp- og travsport: Derby. Det første Epsom Oaks ble arrangert i 1779, ett år før introduksjonen av Derby. Det er oppkalt etter ”The Oaks”, et hus i Epsom som den 12. Jarlen av Derby leide. Ideen ble unnfanget under et selskap i huset i 1778 hvor han avholdt et kappritt og (eiketrærne=) Oaks var ”rundingsbøyer”.
Momarken innførte Oaks-løpene i 1986 og de første vinnerene var Komtesse June/Egil Fleksnes og Vinning Tora/Vidar Schwabe. 

OAKS-KVALIFISERINGER IDAG
I dag kjøres det kvalifiseringer til Norsk Oaks. Nytt av året er at løpene er flyttet på i terminlisten og kommer en måned tidligere. Landets beste 3-årige hopper av begge raser er i dag ute for å sikre seg finalebillett til neste lørdag. Gledelig nok har innmeldingene økt fra i fjor. I år var det 153 startberettigede varmblods hopper mot 130 kaldblodshopper. Det er en marginal økning på de varme og en større økning på de kalde fra i fjor. Derfor er det også økt fra to til tre kvalifiseringer blant de kalde – blant de varme er det tre som i fjor. Vi ønsker alle deltakerne lykke til i kveldens kvalifiseringer på vei mot førstepremiene på ¼ million kroner, sølv, heder og ære!

TRØMBORG TRAVLAGS DAG
Trømborg Travlag med Geir Arne Kristofferstuen i spissen har tilrettelagt denne dagen med sponsorer. Vi takker laget for fin innsats og ønsker kveldens sponsorer spesielt velkommen til Momarken!

VI HÅPER ALLE FÅR EN HYGGELIG TRAVKVELD!

   Knut Ekhaugen
       Daglig leder